Blog over het verbouwen van Kempenaar tot modern woonschip

We wonen al jaren op dit prachtige woonschip! Onze verdere avonturen zijn te lezen op www.waterloft.nl



vrijdag 26 februari 2010

Condens en ventilatie

Gisteravond hadden we een goed gesprek met Frans en Wilma, onze buren. Een onderdeel was opbouw van de isolatie. Eerder in het blog ben ik uitgegaan van een spouw; uit verschillende publicaties (bijv. http://www.woonbotenland.nl/vraagbaak/?zoek=condens) blijkt dat velen graag een spouw hebben). Het vocht wat in de lucht zit kan echter condenseren tegen de stalen huid en dan als water op het vlak gaan staan. Een andere optie is om isolatie direct tegen de wand te plaatsen (bijv. met PUR of steenwol/ vet). Ik blijf het een lastige kwestie vinden. Men zegt dat PUR tegen de wand goed helpt tegen condensatie dus dan zou steenwol (ik wil geen PUR vanwege de vrijkomende stoffen) ook goed moeten werken. De meningen over dit onderwerp verschillen nogal. Wie weet het? 

3 opmerkingen:

  1. Hallo Bas en Wendy,

    Wij hebben de huid geconserveerd met antiroestcompound van Tenco en vervolgens er steenwol tegenaan gezet. Alles dampwerend afgesloten en vervolgens de betimmering er tegenaan. Wij hebben geen spouw. De timmerlui waar wij geweest zijn hadden met het toepassen van deze methode bij geklonken schepen goede ervaringen. De timmerman had nog een punt. Bij geklonken schepen is het niet mogelijk om de huid volledig schoon te krijgen, hetgeen bij het gebruik van PUR een vereiste is. Je komt simpelweg niet tussen de spanten en de huid. Conserveringsvet komt daar wel. Dat heeft mede onze keus bepaald. Maar zoveel manieren zoveel meningen. De timmerlui hebben ook nieuwe schepen ingetimmerd en daar is wel PUR toegepast als isolatie. Wat ze nog wel vertelden is dat er redelijk veel nawerk is om het teveel aan PUR weg te halen. Maar wederom zoveel manieren zoveel meningen. Groeten Dave a/b Ora et Labora

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Dave,

    Wij gaan nu uiteindelijk ook over op deze methode. Na heel veel lezen en aan veel mensen vragen hoe het zit, lijkt dit toch de meest logische oplossing. Naast het steenwol gaan we er ook nog goed isolerende isolatiefolie tussen plaatsen. Leuk dat je reageert!

    Groet,
    Bas

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo botenbouwers,

    Hetzelfde hier. Volop bezig met de ombouw van een (niet-ingekorte) kempenaar. Spouw volledig opgevuld met glaswol (15cm), ook tussen de knieën. Hier zit op sommige plaatsen 60cm(!!). Dan alles potdicht gemaakt met dampscherm. Misschien interessant weetje: OSB3 en multiplex mogen ook als dampscherm gebruikt worden, op voorwaarde dat je de naden afplakt. MDF niet. Zie website Intello voor de juiste tapes. Geen gewone PVC-tape gebruiken, die komt los na 1 jaar! Bij mij toch...

    Opbouw van het dak van buiten naar binnen.
    Alu Friese luikenkap
    Spouw
    Onderdakscherm (Deltamax) + condens van onder de luiken afvoeren
    PUR platen tand en groef (14cm)
    Lichte dakconstructie tussen den: spanten T-ijzer 50x50x5 met dwarsverbindingen in hout. Opgevuld met PUR platen 4cm
    Spanten wegisoleren (koudebrug!!)
    Dampscherm aangesloten op dampscherm wanden
    Houten regelwerk
    Plafond

    TIP voor wie toch wil PUR spuiten. Het houten regelwerk op voorhand zetten en de kopse kant afplakken of invetten. Dan mee laten inspuiten. Overtollig PUR wegschuren = hel. Zeker zijn dat AL het laswerk afgewerkt is (standpijpen, doorvoeren isolatie en elektra,...), schoorstenen, ramen en deuren. PUR hecht niet op alu en ook niet op staal dat ingevet is geweest.

    Koop een boot en werk je dood,

    Groeten uit België,

    L.

    BeantwoordenVerwijderen